19 iun. 2017

Interrelatia existenta intre starea de sanatate a cavitatii bucale si a corpului in ansamblu este deja o certitudine in ziua de azi, studii de specialitate de amploare subliniind mecanismele prin care se influenteaza reciproc.

Rezultatele cercetarilor subliniaza ca:

  • Bacteriile acumulate in gura pot trece in circulatia sangvina determinand afectiuni cardiace si cresterea presiunii arteriale
  • Bacteriile care produc cariile dentare se pot transmite prin sarut si prin muscarea aceluiasi aliment
  • Afectiunile gingivale au fost asociate cu artrita reumatoida, cu riscul de cancer de cap si gat, cancer de pancreas. De asemenea pacientii care prezinta patologie parodontala au un risc de doua ori mai mare de a face infarct miocardic si de trei ori mai mare pentru accident vascular cerebral.
  • Gingiile sangerande in contextul unui diabet zaharat maresc riscul de deces prematur intre 400-700%.
  • Pierderea dintilor si afectiunile gingivale cresc riscul de boala Alzheimer
  • 93% din pacientii cu boli gingivale au risc de a dezvolta diabet zaharat
  • Femeile insarcinate cu boala parodontala au sanse 1 din 7 de a da nastere unui copil sanatos cu greutate normala

Asadar vizitele la 6 luni in cabinetul stomatologic sunt foarte importante pentru a mentine un status general echilibrat, si pentru a putea surprinde si eradica orice proces acut intr-o faza incipienta de dezvoltare. Procedurile de profilaxie indeparteaza placa bacteriana din zonele mai putin accesibile dumneavoastra, alcalinizeaza mediul salivar, diminueaza eventualele inflamatii din zonele interdentare- mai ales in zonele cu inghesuiri ale dintilor, indeparteaza depozitele de la nivelul limbii si partilor moi. De asemenea manevrele de profilaxie netezesc si lustruiesc suprafetele de pe care s-a desprins tartrul, descurajand aderenta bacteriilor la acestea. Dintii isi recapata culoarea naturala stralucitoare a smaltului sanatos iar respiratia redevine proaspata.

Gura este poarta de acces spre interiorul corpului nostru- starea in care se afla este barometrul sanatatii noastre!