- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Blog
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Ati observat ca de la o vreme colturile gurii au inceput sa coboare, au aparut santuri intre aripile nasului si colturile gurii sau ca buzele si-au pierdut din volum?
E timpul sa faceti o vizita medicului stomatolog!
Legatura intre aceste transformari estetice exterioare si sanatatea gurii este directa – pentru a-si pastra forma tesuturile moi ale fetei au nevoie de un suport stabil si ferm care este oferit pe de o parte de integritatea scheletului osos si pe de alta parte de o dezvoltare functionala a muschilor.
La sfarsitul cresterii, cele doua oase maxilare stabilesc prin forma, marimea si pozitia lor fata de restul craniului aspectul final al profilului, buzelor, santurilor nazo-geniene , barbiei si nu in ultimul rand simetria faciala. Remodelarea osoasa este un proces permanent de depunere si resorbtie pana in momentul in care capacitatea regenerativa a organismului este depasita. Pierderea osoasa la nivelul oaselor maxilare poate sa apara cel mai des prin :
- pierderea dintilor si a aparatului lor de suport
- fracturi dento-alveolare
- resorbtie prin nestimularea unor zone in care s-au pierdut dintii si nu au fost protezate
- afectiuni generale care altereaza metabolismul osos
- varsta
Datorita distributiei diferite a densitatii osoase, procesul de resorbtie determina la persoanele edentate micsorarea arcadei maxilarului si largirea celei mandibulare, cu avansarea mentonului si scadarea in inaltime a etajului inferior al fetei. Partile moi nesustinute se infunda sau raman in exces fata de situatia intiala. Pentru recapatarea simetriei si a unui aspect intinerit trebuie recastigat suportul necesar, prin inlocuirea structurilor pierdute- aditie osoasa si alegerea unei solutii protetice optime , in concordanta cu tipologia functionala a pacientului.
O alta sursa de modificare a aspectului estetic este patologia musculara si cea articulara. Contractia asimetrica musculara determina printr-o alterare a miscarilor in timpul masticatiei si a vorbirii, modificari ale volumului fetei sau pozitionarea descentrata a osului mandibular fata de restul fetei.
Un aspect estetic facial este conditionat de sanatatea oaselor maxilare, a dintilor, a articulatiilor temporo-mandibulare si a muschilor oro-faciali.