- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Blog
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Tehnologia CAD/CAM și sistemele integral ceramice au devenit părți integrante ale stomatologiei moderne. Sistemele CAD (computer aided design) -CAM (computer aided manufacturing), sub indrumarea medicului sau tehnicianului, sunt capabile sa conceapa si sa frezeze lucrari protetice de o calitate exceptionala. Acestea se pruduc intr-un timp scurt, eliminand multe erori din tehnologia clasica. Sistemele digitale au fost folosite initial pentru producerea restaurarilor dentare fixe cum ar fi: fatete, incrustatii, coroane si punti dentare. Materialele utilizate pentru frezaj srau reprezentate de ceramica cu oxid de aluminiu dens sinterizată (Alumina) sau ceramica cu oxid de zirconiu dens sinterizată (Zirconia). In prezent indicatiile lor s-au extins catre lucrarile protetice fixe si mobile pe implanturi si protezele scheletate.
Pentru a evidentia avantajele clare ale medicinei dentare digitalizate subliniez trei repere importante:
- Eficienta crescuta ( costuri, timp clinic si de laborator)
- Precizia lucrarilor protetice in special la contactul cu dintele- acuratețea adaptării este caracteristica cel mai des corelată cu longevitatea unei restaurări in cadrul studiilor de specialitate.
- Nivel inalt de predictibilitate al rezultatelor estetice.
In procesul de obtinere a lucrarilor protetice prin tehnologie digitala are loc urmatorul flux de etape:
- amprenta optica -se realizeaza cu ajutorul unei camere video speciale. Aceasta inregistreaza preparatia, dintii vecini acesteia, dintii antagonisti precum si modul in care acestia se intalnesc. Imaginile seriate achizitionate vor forma modelul virtual tridimensional al dintilor, acesta fiind vizibil pe monitorul unitatii.
- designul (proiectarea) – implica operatiuni ce se realizeaza pe modelul digital, obtinut in urma amprentarii optice. Deoarece intre piesa protetica in constructie si dintii vecini sau antagonisti trebuie sa existe contacte fiziologice, se folosesc facilitatile soft-ului pentru a le crea si a le ajusta pana la forma si dimensiunea ideala.
- frezarea computerizata – se va alege cubul de ceramica in functie de culoarea dintilor inregistrata anterior iar acesta va fi introdus in unitatea de frezare CAM . In 4-12 minute va fi prelucrat si transformat intr-o piesa protetica de precizie micronica care se adapteaza perfect pe dintele preparat.
- individualizarea – pentru particularizarea piesei protetice, tehicianul poate individualiza coloristic piesa protetica. El poate simula transparente, fisuri, pete, coloratii, astfel incat, la final, sa nu existe nicio diferenta intre piesa protetica si ceilalti dinti din gura pacientului.
Progresele in designul virtual urmaresc o predictibilitate completa a rezultatelor obtinute, bazata pe toti factorii individuali ai pacientului. Se fac pasi importanti in sensul corelarii designului piesei protetice cu datele obtinute din toate investigatiile clinice si paraclinice ale pacientului. Programul va integra date despre: calitatea si cantitatea osoasa, caracteristicile arcadelor dentare, varsta, miscarile condilene in timpul actelor functionale, raportul interarcadic si cu baza craniului, datele estetice faciale.
Integrarea Computer Tomografului (CBCT) cu sistemul CAD-CAM