- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Blog, ocluzologie
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Odată cu avansarea în vârstă, morfologia primară reliefata a dinților suferă modificări, ca urmare a unui proces de uzură a smaltului si dentinei. Acesta se produce lent şi progresiv (cauzând pierdere de volum), determinand aparitia unei alte forme de morfologie, denumită secundară. Acest fenomen este normal (fiziologic) si se produce in aceeasi masura la nivelul tuturor dintilor prezenti pe arcada.
Uzura patologica a dintilor care nu se coreleaza cu varsta biologica este asimetrica de cele mai multe ori. Aceasta determina dezechilibrul muscular și articular în timpul masticatiei, deglutitiei sau fonatiei. In zilele noastre uzura patologica se manifesta din ce in ce mai frecvent la tineri.
Factori favorizanţi ai uzurii dentare patologice:
- Numărul dinților
Prezenta pe arcada doar a dintilor frontali obligă pacienții sa faca masticația in aceasta zona. Forta aplicata determina suprasolicitarea acestora si transformarea marginilor incizale ascutite in suprafete de uzura.
- Calitatea structurii dentare
Calitatea slaba a țesuturilor dure dentare poate avea componenta genetica. Aceasta poate fi favorizată de anumite afecțiuni sistemice, medicamente administrate mamei in timpul sarcinii sau copilului in primii ani de viata.
- Ocluzia traumatica este determinata de alinierea incorecta la eruptie a dintilorpe arcada. Rapoartele modificate determina distribuirea incorecta a fortelor la nivelul dintilor si aparitia uzurii in zonele suprasolicitate
- Parafunctiile – contactul dento-dentar infara masticatiei si delutitiei
In grupul parafunctiilor, bruxismul diurn şi nocturn este cel mai frecvent. Acesta se caracterizeaza prin automatisme de constricție şi scrâșnire a dintilor, care determina uzura dinților pe directia pe care se face miscarea. Se estimează că pierderea verticală normală a smalțului este de 65 de micrometri/an, dar ea este de până la 3-4 ori mai mare la persoanele care au bruxism. In decursul funcțiilor de masticație şi deglutiție contactul interarcadic se produce timp de 17,5 minute pe zi. În cazul subiecților bruxomani monitorizați(mai ales cei nictemerali) durata ciclurilor de scrâșnire este mult mai mare, consecința severității uzurii dentare fiind evidentă.
S-a constatat experimental că particulele abrazive conținute în alimente deteriorează mai mult substratul dentar. Astfel vegetarienii dețin un risc mai mare față de cei care consumă carne. De asemenea ingestia excesivă de citrice, mere, lichide cu pH mic ori băuturile acidulate provoacă o uzura considerabilă a dinților.
În cazul în care secreția salivară scade, nemaiasigurand functia normală de lubrefiere a alimentelor ingerate, degradarea substratului dentar este accelerata.
- Tulburări gastro-intestinale
Din cadrul tulburărilor gastro-intestinale se crede că anumite stări pot să declanșeze o patologie de perimiloliză, fiind o combinație între uzura dentară corozivă şi cea mecanică de abrazie. Dintre acești factori etiologici menţionăm:
-refluxul gastro-esofagian din gastrite şi ulcer
-vomismente forțate la cei care au anorexie sau bulimie
-regurgitații repetitive cauzate de către ingestia unei cantități mari de alcool pe fondul unei gastrite cronice.
Defecte de smalt si dentina importante se produc prin consumul excesiv de seminte. Introducerea intre arcade a diferitelor obiecte pentru un timp indelungat ( creion, pipa) produc leziuni ireversibile.
- Periajul excesiv cu perii tari si paste abrazive duce la alterarea smaltului de la baza dintilor .
Uzura dentara este un proces ireversibil. Identificarea si tratarea cauzelor, restaurarea zonelor distruse si urmarirea stabilitatii rezultatelor terapeutice sunt absolut necesare pentru pastrarea sanatatii si functiei cavitatii bucale.