Alaturi de tratamentul medicamentos si cel de centrare prin gutierele ocluzale, exercitiile de fizioterapie  sunt un adjuvant important in tratamentul disfunctiilor ATM , atunci cand sunt practicate intr-un program zilnic constant.

  1. EXERCIȚIU DE RELAXARE A MANDIBULEI

Asezati-vă ușor limba pe cerul gurii în spatele dinților din față. Departati dinții să se în timp ce mușchii maxilarului se relaxează.

  1. EXERCIȚIU DE DESCHIDERE PARȚIALĂ A GURII

 

Plasați-vă limba pe cerul gurii și asezati un deget în fața urechii unde este localizata articulatia temporo-mandibulara. Puneți degetul mijlociu sau aratator pe bărbie. Deschideti gura pe jumatate și apoi închideți-o. Ar trebui să existe o rezistență ușoară, dar nu o durere. O variantă a acestui exercițiu este de a plasa un deget pe fiecare articulatie in timp ce deschideti si inchideti gura pe jumatate din amplitudinea maxima. Faceți acest exercițiu de șase ori într-un singur set. Ar trebui să faceți un set de șase ori pe zi.

  1. EXERCIȚIU DE DESCHIDERE COMPLETĂ A GURII

Ținând limba pe cerul gurii, plasați un deget pe articulatia temporo-mandibulara (ATM) și un alt deget pe bărbie. Deschideti maxim gura si apoi inchideti-o. Pentru o variantă a acestui exercițiu, plasați un deget pe fiecaRe ATM IN TIMp ce lassati sa cada maxilarul inferior in jos si spre spate. Faceți acest exercițiu de șase ori pentru a completa un set. Ar trebui să faceti un set de șase ori pe zi.

  1. EXERCIȚIU CU BĂRBIA IN PIEPT

Trageti umerii înapoi și impingeti pieptul inainte, trageți bărbia înapoi, creind o „bărbie dublă”. Mentineți pozitia timp de trei secunde și repetați de 10 ori.

  1. EXERCIȚIU DE REZISTENTA LA DESCHIDEREA GURII

Așezați degetul mare sub bărbie. Deschide-ți gura încet, împingând ușor in bărbie opunand rezistența. Mentineți timp de trei până la șase secunde, apoi închideți ușor gura.

  1. EXERCIȚIU DE REZISTENTA LA INCHIDEREA GURII

Strângeți bărbia intre degetul aratator și degetul mare de la ambele maini. Închideți gura in timp ce realizati o presiune ușoară pe bărbie. Acest lucru vă va ajuta să vă întăriți mușchii masticatori.

  1. EXERCIȚIU DE RIDICARE A LIMBII

Cu limba atingând cerul gurii, realizati deschiderii si inchideri lente ale gurii.

8. EXERCIȚIU DE MIȘCARE LATERALĂ A MANDIBULEI

Puneți un obiect de 0,5 cm, cum ar fi o spatula de lemn, între dinții din față și mișcați încet maxilarul dintr-o o parte in alta. Pe măsură ce exercițiile devin mai ușoare, măriți grosimea obiectului dintre dinți.

  1. EXERCIȚIU DE MIȘCARE ÎNAINTE A MANDIBULEI

Puneți un obiect de 0,5 cm între dinții din față. Mutați mandibula ianinte si inapoi, astfel încât dinții de jos să fie în fața dinților de sus. Pe măsură ce exercițiile devin mai ușoare, măriți grosimea obiectului dintre dinți.

Indicatii de ingrijire la domiciliu in disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare

  • Se recomanda aplicarea caldurii umede sau aplicatii reci pentru relaxarea musculaturii si articulatiilor
  • Aplicatiile calde sau reci utilizate de patru ori pe zi pot determina relaxarea musculaturii si reducerea durerii. Pentru a genera caldura, utilizati un prosop umed incalzit la microunde timp de aproximativ un minut  si infasurati-l in jurul unei sticle cu apa fierbinte, apoi aplicati pe zona dureroasa pentru 15-20 de minute. Pentru aplicatii reci, utilizati gheata impachetata intr-o panza sau intr-un tifon, pe care o mentineti in zona vizata pana cand simtiti o senzatie de amorteala. Folositi cald sau rece in functie de ceea ce va ofera mai mult comfort, dar in general caldura este utilizata pentru durerile cronice iar recele pentru durerile acute.
  • Adoptati o dieta care sa excluda alimentele dure ce pot provoca durere si mestecati pe ambele parti.
  • Evitati alimentele dure precum baghetele frantuzesti sau covrigii sau alimentele greu de mestecat datorita consistentei cum ar fi friptura sau bomboanele lipicioase. Taiati fructele si legumele in bucatele mici. Masticatia bilaterala (pe ambele parti) va reduce tensiunea resimtita. Daca incizia alimentelor utilizand dintii frontali este dureroasa, atunci taiati alimentele si mestecati folosind dintii posteriori (din spate). Nu mestecati guma
  • Evitati activitati sau obiceiuri ce pot genera tensiune la nivelul mandibulei cum ar fi :
    • Inclestarea dintilor sau scrisnirea acestora.
    • Atingerea dintilor intre ei in pozitile de repaus (inafara masticatiei sau deglutitiei).
    • Muscarea obrajilor, buzelor sau a limbii.
    • Masticatia alimentelor dure sau gumoase, muscarea unor obiecte
    • Sprijinirea barbiei cu mana
    • Incordarea mandibulei in timpul utilizarii unui instrument muzical
    • Impingerea dintilor cu limba
    • Deschiderea prea larga a gurii sau pentru prea mult timp in timpul cascatului, cantatului sau in timpul vizitei la medicul dentist. Tensionarea mandibulei sau impingerea acesteia in fata sau in laterale
  • Daca observati prezenta acestor obiceiuri generatoare de tensiune musculara, inlocuiti-le cu un obicei benefic cum ar fi pozitionarea limbii in spatele incisivilor frontali, pe palat. (pronuntarea literei ,,n’’).
  • Practicati diverse metode de relaxare generala si de respiratie abdominala. Aceasta va va ajuta sa reduceti reactiile dvs la evenimentele stresante si totodata va reduce tensiunea de la nivelul mandibulei si obiceiurile vicioase precum clenching-ul (inclestarea dintilor) .
    • Reglati-va somnul de seara
    • Imbunatatiti-va mediul inconjurator in care dormiti. Reduceti lumina, zgomotul si odihniti-va pe o saltea comfortabila. Reduceti activitatile cu potential stimulator seara, inainte de culcare, inclusiv lucrul la computer si exercitiile fizice. Evitati pozitia de dormit pe burta.
    • Evitati cofeina. Aceasta poate interfera cu somnul si poate creste tensiunea musculara. Cofeina se gaseste atat in cafea cat si in diverse ceaiuri, sucuri, energizante si ciocolata. Este bine de stiut ca si unele produse decofeinizate contin pana la jumatate din cantitatea de cofeina continuta de cafeaua obisnuita.
    • Utilizati antiinflamatoare si antialgice
    • Utilizarea pe termen scurt a medicamentelor eliberate fara prescriptie precum ibuprofen, naproxen, acetaminofen sau aspirina fara cofeinapot reduce durerile articulare si musculare. La nevoie si daca stilul de viata permite, se poate administra o combinatie de analgezic si miorelaxant seara.