- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Fără categorie, ocluzologie
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Articulatorul analog sau virtual este un instrument indispensabil in protetica moderna. Înregistrarea și reproducerea contactelor dento-dentare (ocluziei) realizate in timpul masticatiei în afara gurii pacientului reprezintă o provocare in lumea stomatologiei restauratorii. Obiectivul articulatorului mecanic a fost acela de a simula mișcările mandibulare, fiind utilizat în general pentru analiza ocluzală și pentru restaurarile protetice ample.
Sub același nume de articulator sunt grupate dispozitive cu un design foarte variat, de la ocluzorul tip balama până la articulatorul complet reglabil. In vederea analizei și reconstrucției statice a ocluziei, articulatoarele mecanice sunt instrumente fiabile și corecte care mentin pe parcursul tratamentului relația intermaxilara, dimensiunea verticală a etajului inferior al fetei și pozitia interdentara inregistrata initial clinic.
Capacitatea lor de a simula optim miscarea mandibulară in timpul masticatiei depinde de tipul constructiv, aceste articulatoare putand fi presetate de fabricant in valori medii sau setate de catre clinician conform parametrilor articulari individuali ai pacientului. Atunci când articulatoarele semiadaptabile și complet adaptabile sunt programate individualizat, prin parametrii determinati in inregistrari de axiografie, ele sunt capabile sa reproduca miscari de propulsie si lateralitate aproape de cele reale ale pacienților.
Dupa cum folosirea computerului in toate domeniile de activitate este din ce in ce mai frecventa in zilele noastre, in medicina dentara articualtoarele virtuale sunt din ce in ce mai utilizate in cadrul programelor de design a lucrarilor protetice. Ele faciliteaza posibilitatea simularii computerizate a miscarii modelelor virtuale dupa directii apropiate celor din masticatie. Articulatoarele virtuale sunt programate manual sau prin intermediul unui software special, prezentand o interfata de determinare si prelevare a datelor de la pacient. Pozitia si miscarile tridimensionale in timpul functiei masticatorii reproduse de acestea, utilizeaza date introduse din investigatii imagistice- fotografii, computer tomograf, rezonanta magnetica, pe care le cumuleaza cu inregistrarile axiografice. Ele ofera posibilitatea modelarii virtuale a viitoarelor restaurari protetice cu forma, volumul si orientarea identice celor naturale.