09 nov. 2019

Pastrarea sanatatii musculo-articulare este favorizata de realizarea unor miscari de amplitudine, frecventa si traiect normale. Formele artificiale ale dintilor realizate pe structuri dentare sau implantare trebuie sa fie armonios adaptate sistemului biologic deja conformat si sa permita pastrarea acestor caracteristici in limite fiziologice. Este de dorit ca solicitarea capacitatii adaptative existente natural sa fie cat mai scazuta.

Coordonarea intre structurile care participa la masticatie

Coordonarea intre structurile care participa la masticatie este esentiala pentru calitatea acesteia. Miscarile mandibulei sunt determinate in egala masura de conformatia articulatiei temporo-mandibulare si de aspectul dintilor naturali. Designul celor doua structuri se armonizeaza pe parcursul perioadei de crestere.

In timpul inciziei alimentelor, deplasarea condilului mandibular pe panta articulara se realizeaza concomitent cu deplasarea incisivilor inferiori pe panta incisivilor superiori. Inclinarea acestora trebuie sa asigure contactul dintilor laterali numai in vecinatatea pozitiei centrice, protejandu-i prin dezocluzie imediat ce incepe miscarea de masticatie. Inaltimea si inclinatia cuspizilor dintilor laterali sunt corelate pantei de ghidaj. Rolul lor este de a  fragmenta alimentul in ultima partea a miscarii, cand se apropie simetric pe ambele parti in pozitia de forta a mandibulei fata de maxilar.

 

Designul dintilor artificiali

Atunci cand datele intiale ale conformatiei dintilor s-au pierdut ( prin carie, traumatism, parodontopatie, bruxism) sau atunci cand spatiile fara dinti au ramas neprotezate mult timp, reconstituirea coroanelor se realizeaza in concordanta cu datele articulare pentru ca sistemul sa functioneze din nou eficient. Lungimea si inclinarea dintilor frontali trebuie sa indeplineasca in egala masura criteriile estetice si cele functionale. Determinarea acestora in cadrul planului de tratament a reabilitarilor complexe presupune realizarea inaintea protezarii a unor examene paraclinice si simulari ale conformatiei structurilor artificiale. Intre acestea se pot numara teleradiografia de profil, determinarea cu arc facial a pozitiei maxilarului si montarea modelelor in pozitie centrica in articulator, simularea in ceara analog sau digital a viitoarei restaurari, simularea si testarea intraorala a designului prin lucrari provizorii).