- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Fără categorie, ocluzologie
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Ce se intampla la prima programare de examinare ocluzo-articulara? Pe scurt : Ascult, Caut, Testez, Inregistrez, Gandesc , Planific
Primul contact medic-pacient incepe cu intrebarea “Cu ce va pot ajuta?”- cheia care stabileste conexiunea cu nevoile pacientului. Dialogul continua pe baza formularului standard completat in sala de asteptare. Acesta imi ofera perspectiva “bagajului” psihologic si de patologie generala cu care pacientul se prezinta la consultatie- un aspect extrem de important in diagnosticul si personalizarea planului de tratament.
Cu lista de probleme desprinsa din acest dialog in minte, incep sa execut partea clinica a examinarii ocluzo-articulare cu obiectivarea si inregistrarea calitatii si amplitudinii miscarilor mandibulare. Aceasta este urmata de investigarea contactelor dentare statice si dinamice in relatie cu simptomatologia articulara si de analiza standardizata a musculaturii cefalice. Manevrele descrise fac parte din protocolul de diagnostic DC-TMD (https://jada.ada.org/article/S0002-8177(16)00056-8/fulltext). Rezultatele examinarii clinice se coroboreaza cu raspunsurile oferite de catre pacient intr-un chestionar online pe care acesta il primeste imediat dupa prima consultatie.
Toate aspectele relevante de relatii statice si dinamice intre structurile buco-maxilo-faciale le inregistrez printr-o documentare foto-video intraorala, extraorala si in postura naturala a pacientului. Aceasta documentare ma ajuta in validarea evolutiei tratamentului.
La sfarsitul primei consultatii, pacientul primeste un diagnostic prezumtiv, indicatii asupra masurilor de urgenta in cazul durerilor acute si o trimitere catre examenele paraclinice necesare diagnosticului final.
Prima programare de examinare ocluzo-articulara nu se termina aici si pentru mine…..Cu toate datele colectate – anamneza, rezultatele examinarii clinice, rezultatele examenelor paraclinice , fotografii, raspunsurile pacientului la chestionare- incep completarea tabloului diagnostic si stabilesc obiectivele de tratament personalizat. In final, concluziile acestui proces sunt sintetizate intr-un email, in care pacientul primeste toate informatiile legate de solutiile necesare restabilirii echilibrului functional. In urmatoarea sedinta, raspund intrebarilor sau preocuparilor pe care pacientul le are legate de tratament si etapele sale, pentru ca in tot ceea ce fac, comunicarea este foarte importanta!