09 aug. 2021

Articulatorul este un instrument folosit în protetica dentară în faza de de diagnostic, planificare, testare și tratament foarte util medicului specialist protetician.

În etapa clinică, pe lângă manevrele de pregătire și amprentare realizate la nivelul dinților sau implanturilor ce vor susține viitoarea lucrare, medicul realizează și alte înregistrări. Acestea constau în mod uzual în amprenta arcadei antagoniste, înregistrări cu arcul facial  și a relațiilor între cele două arcade dentare în diferite poziții. În procesul de obținere a lucrărilor protetice, transferul datelor pacientului către laborator se realizează prin intermediul  unui simulator. Pentru obținerea unor lucrări protetice cât mai bine adaptate, este indicat a fi folosit articulatorul.

În faza de diagnostic, articulatorul oferă medicului posibilitatea aprecierii spațiilor de restaurare verticale și orizontale între cele două arcade. Acesta se setează după parametrii individuali determinați în etapa clinică și servește la relaționarea celor două modele  foarte aproape de situația reală din gura pacientului. Articulatorul este valoros și în faza de planificare a lucrărilor protetice. Pe cele două modele montate în articulator se pot realiza simulări ale viitoarelor restaurări. -wax-up fizic sau virtual.  Aceste simulări oferă posibilitatea previzualizării viitoarei lucrări și încadrării ei la nivelul arcadelor dentare. Simulările se pot transforma într-o etapă ulterioară în lucrări provizorii care să certifice armonizarea noii forme dentare cu datele pacientului.

Articulatorul se folosește de asemenea în fazele de realizare tehnică a lucrării. Tehnicianul are astfel posibilitatea să prezerve relațiile inițiale dintre modele sau să le mențină pe cele planificate terapeutic. Atât în fluxul de lucru fizic cât și virtual, medicul și tehnicianul pot controla lucrările finale pe articulator, în rapoartele înregistrate în gura pacientului.