- BY luminita@oancea.dr
- POSTED IN Blog
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
- Pentru reducerea durerii din disfuncțiile articulației temporo-mandibulare și inducerea relaxării musculare, aplicați căldură umedă sau comprese reci de trei-patru ori pe zi. Folosiți cald sau rece în funcție de ceea ce vă oferă mai mult confort. În general aplicațiile calde sunt eficace în durerile cronice, în timp ce aplicațiile reci sunt eficiente pentru durerile acute. Pentru a genera căldură, utilizați un prosop umed încălzit la microunde timp de aproximativ un minut, aplicat pe zona dureroasă timp de 15-20 de minute. Pentru aplicații reci, utilizați gheața împachetată într-o pânză sau într-un tifon, pe care o mențineți în zona vizată până când simțiți o ușoară amorțeală.
- Până la amendarea durerii, evitați alimentele dure (baghetele franțuzești sau covrigii) sau alimentele greu de mestecat datorită consistenței crescute (friptura sau bomboanele lipicioase). Dacă incizia alimentelor utilizând dinții frontali este dureroasă, tăiați fructele și legumele în bucățele mici. Mestecați folosind dinții posteriori (din spate). Faceți masticație bilateral (pe ambele părți). Nu mestecați gumă !
- Țineți un jurnal în care să notați activitățile zilnice care agravează reducerea durerii din disfuncțiile articulației temporo-mandibulare și modificați-vă comportamentul în concordanță cu acestea.
- Monitorizați cu atenție poziția mandibulei de-a lungul zilei astfel încât să mențineți o poziție relaxata și confortabilă a acesteia. Aceasta poziție poate fi ,,găsită” prin plasarea limbii pe palatul dur (cerul gurii), în spatele dinților frontali superiori. Această poziție este similară celei de pronunție a literei ,,n”. Astfel cele doua arcade vor fi situate la distanta una de alta, creând premiza relaxării musculare.
- Evitați activitățile sau obiceiurile ce pot genera tensiune și durere la nivelul mandibulei, cum ar fi :
– Încleștarea dinților sau frecarea acestora între ei (bruxism).
– Atingerea dinților între ei înafara momentului masticației sau înghițirii salivei
– Mușcarea obrajilor, buzelor sau a limbii.
– Ținerea între dinți a diferitelor obiecte cum ar fi creion, pipa, cuie…
– Masticația alimentelor dure sau gumoase sau mușcarea unor obiecte
– Sprijinirea bărbiei cu mâna
– Încordarea mandibulei în timpul utilizării unui instrument muzical
– Împingerea dinților cu limba
– Deschiderea prea largă a gurii sau pentru prea mult timp în timpul căscatului, cântatului sau în timpul vizitei la medicul dentist.
– Tensionarea mandibulei sau împingerea acesteia în față sau în lateral.
Amintiți-vă regulat să evaluați prezenta acestor obiceiuri, folosind bilețele sau alarme. Dacă observați prezența acestor obiceiuri generatoare de tensiune musculară, înlocuiți-le cu un obicei benefic -poziționarea limbii în spatele incisivilor frontali, pe palat. (pronunțarea literei ,,n’’). Acest gest va depărta dinții celor două arcade. De asemenea va scădea tensiunea în structurile articulare ducând la reducerea durerii din disfuncțiile articulației temporo-mandibulare.
- Practicați diverse metode de relaxare generală și de respirație abdominală.
- Reglați-vă somnul de seară – reduceți lumina, zgomotul și odihniți-vă pe o saltea confortabilă. Reduceți activitățile cu potențial stimulator seara, înainte de culcare, inclusiv lucrul la computer și exercițiile fizice. Evitați poziția de dormit pe burtă!
- Evitați cofeina. Aceasta poate interfera cu somnul și poate crește tensiunea musculară. Cofeina se găsește atât în cafea cât și în diverse ceaiuri, sucuri, energizante și ciocolata. Este bine de știut că și unele produse decofeinizate conțin până la jumătate din cantitatea de cofeină conținută de cafeaua obișnuită.
- Utilizați antiinflamatoare și antialgice în episoadele acute de durere. Utilizarea pe termen scurt a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală poate reduce durerile articulare și musculare. Acestea pot fi: ibuprofen, naproxen, acetaminofen sau aspirină. La nevoie și daca stilul de viață permite, se poate administra o combinație de analgezic și miorelaxant seara.