Tratamentul endodontic  este necesar atunci când nervul din canalul radicular este afectat prin necroza sau infecție.

Pentru a salva dintele, pulpa (tesutul viu din interiorul dintelui) si tesuturile necrozate sunt eliminate, spatiul rezultat este umplut cu materiale antiseptice sigilante dentare.

Extirparea nervului si obturarea canalului radicular prelungesc durata pe arcada a dintelui pastrandu-l, alaturi de aparatul sau de suport, apt pentru a-si indeplini in continuare functiile.

Unele dintre cele mai uzuale semne și simptome care impun terapia prin scoaterea nervului sunt:

  • abces pe gingie
  • durere pulsatorie si senzatia de “dinte inalt”
  • sensibilitatea la cald și rece.
  • durere la dulce
  • tumefierea tesuturilor moi- obraz, buze

Printre cauzele care duc la situatiile  ce impun extirparea nervului si obturarea canalului radicular sunt:

  • afectarea carioasa a a atins pulpa dentară (țesutul viu din interiorul dintelui).
  • infecția sau abcesul s-au dezvoltat în interiorul dintelui sau la vârful rădăcinii
  • infecția sau abcesul de la nivelul gingiei au difuzat catre interiorul dintelui
  • fracturi ale dintelui

Ce implică terapia canalului rădăcină?

Procedura de tratament endodontic necesită una sau mai multe întâlniri , in functie de cat de avansat este gradul de infectie a canalului radicular.

În timp ce dintele este anesteziat, în jurul acestuia va fi plasata o folie de cauciuc subtire (diga) pentru a menține zona de interventie  uscată și fără saliva. Se realizeaza o deschidere de acces limitata  prin dinte catre camera pulpara și, odata reperate canalele, se introduc prin aceasta  o serie de  ace de canal spre rădăcină. Cu ajutorul acestora, se îndepărtează pulpa , nervul afectat si tot tesutul infectat sau necrozat de pe peretii canalelor pana la varful dintelui.

Odată ce dintele este curățat temeinic si irigat cu solutii antiseptice, acesta va fi sigilat fie cu  un material special cu actiune cicatrizanta si izolanta fata de testurile inconjuratare.

De asemenea, cavitatea de acces creeata se obtureaza cu materiale special concepute sa reziste in mediul bucal, de cularea dintelui

Daca distructia carioasa a fost importanta, reabilitarea dintelui poate presupune plasarea unui pivot radicular si acoperirea cu o coroana, care ii va creste durata de viata pe arcada.
După tratament, dintele dumneavoastra poate fi sensibil cateva zile, dar acest simptom va scădea progresiv, pe măsură ce inflamația se diminuează, iar dintele se vindecă.