Boala parodontala este o afectiune cronica de tip inflamator provocata de flora microbiana de la nivelul gurii, manifestandu-se prin imbolnavirea aparatului de sustinere a dintelui (gingia, osul si ligamentul care sustin radacina dentara).Aceasta slabeste suportul dintilor prin separarea gingiei de dinti.

Pungile create prin aceasta separare permit acumularea unei cantitati mai mari de bacterii sub gingie in zone greu de curatat si poate duce la eroziuni sau pierderi de os si suport gingival  ale dintilor.

Daca nu e tratata, boala parodontala poate duce la pierderea dintilor si la alte efecte negative asupra sanatatii generale.

Tratamente recomandate

Pentru a tratamentul aceastei afectiuni, se pot recomanda in functie deseveritatea acesteia interventii precum :chiuretajul subgingival in camp inchis sau deschis, cu aplicatii de substante entiseptice, antimicrobiene sau stimulatoare pentru os.

In timpul acestor proceduri chirurgicale se va patrunde sub gingie pentru a se creea accesul  la radacini si la osul erodat. Tesuturile gingivale infectate si inflamate vor fi indepartate si suprafata radacinii va fi curatata in detaliu. Iregularitatile osului vor primi o forma noua si un material regenerator de os ar putea fi plasat in jurul dintilor. In continuare gingia va fi suturata in cazul procedurii cu lambou si se va aplica o substanta de protectie si stimulare a cicatrizarii..

Beneficii asteptate

Scopul chirurgiei parodontale este de a reduce infectia si inflamatia si de a stabiliza gingia si osul cat mai corect cu putinta. Procedura este menita sa ajute la pastrarea dintilor sia osului in zonele operate si de a facilita accesul mai usor in vederea unei igiene orale mai eficienta.

Succesul chirurgiei parodontale poate fi afectat de diferite afectiuni generale, de dieta sau  probleme nutritionale, fumat, alcool, scrasnitul din dinti, igiena orala inadecvata, alergii, boli , simptome, obiceiuri care pot interactiona cu procedura chirurgicala.

Ingrijiri post operatorii si ingrijirea personala

Este foarte important sa se respecte vizitele la 6 luni in cabinetul stomatologic pentru sedinta de igienizare profesionala si pentru monitorizarea interventiei. Stomatologia restaurativa poate fi un factor important in succesul sau esecul terapiei parodontale-de aceea uneori se va recomanda plasarea restaurarilor, inlocuirea sau modificarea restaurarilor existente, solidarizarea a doi sau mai multi dinti, extractia unuia sau a mai multor dinti, efectuarea tratamentului unor canale radiculare, alinierea ortodontica (mutarea)  unuia sau mai multor dinti.

Consumul de alcool si fumatul pot afecta negativ vindecarea gingiei si pot limita beneficiile interventiei.

Igienizarea personala la pacientii parodontopati prezinta particularitati legate de tipul de periuta si tehnica, ca si utilizarea altor mijloace de curatare ca : periutele interdentare, dusul bucal, stimulatorul gingival- curatarea zonelor cu retractii si pungi fiind conditia esentiala ca progresul bolii parodo tale sa fie oprit.