Protetica dentara este o specialitate stomatologica care se ocupa cu refacerea integritatii arcadelor dentare in cazul absentei unor portiuni coronare intinse sau a dintilor in totalitate.

Ce consecinte are aparitia unui spatiu prin pierderea unui dinte- „poate ramane asa daca inca pot manca si nu se vede cand zambesc?”

Spatiul care intrerupe arcada creeaza conditii pentru inclinarea dintilor vecini si a dintilor de pe arcada opusa sub presiunile realizate in timpul masticatiei.

Osul in care sunt implantati se resoarbe, apar zone in care se grefeaza placa bacteriana greu de indepartat prin mijloace uzuale, creind mediul optim aparitiei abcesului parodontal si a mobilitatii dentare. Modificandu-si pozitia, dintii migrati se departeaza la randul lor de vecini, apar spatii in care se produce impact alimentar direct producand inflamatia si sangerarea papilelor interdentare. In aceste zone inflamate resturile alimentare nu se mai pot evacua, fermentatia acida ducand la aparitia cariilor „in oglinda” pe dintii vecini.

Pierderea unui singur dinte necompensata la timp produce afectarea mai multor structuri , complicand prognosticul restaurarilor ulterioare.

Procedurile protetice cele mai des intalnite sunt:

Protetica: Coroana dentară

Coroanele dentare sunt lucrari protetice care acopera in totalitate dintele restant, asigurand un prognostic favorabil in cazul distructiilor masive, care nu mai pot fi restaurate prin metode adezive. Aceasta reda aspectul natural al dintelui, pastrand sanatatea intregului ansamblu dinte-parodontiu-os prin asigurarea rapoartelor optime in timpul realizarii masticatiei.

Protetica: Puntea dentara

Este un dispozitiv protetic  fix care inlocuieste unul sau mai mulți dinți lipsă, agregandu-se  cu ajutorul coroanelor dentare pe dinți șlefuiți sau implanturi .

Protetica: Protezele dentare

Sunt destinate persoanelor care au pierdut un mare numar de dinti. Protezele dentare inlocuiesc dintii lipsa, sprijinindu-se pe dintii restanti, mucoasa crestei edentate sau pe ambele.  Acestea  pot fi: totale sau parțiale, mobile sau mobilizabile. Protezele se pot agrega pe dinti naturali sau pe implanturi prin sisteme speciale -capse, culise, magneti-care imbunatatesc estetica si mentinerea restaurarii  in timpul masticatiei si vorbirii.