24 sept. 2017

Fatetele dentare au capatat o mare popularitate printre vedetele media dar si in randul oamenilor obisnuiti, preocupati de aspectul fizionomic al zambetului lor. Transformarea estetica este de cele mai multe ori impresionanta. Rezistenta si prognosticul restaurarii depinde insa in mare masura de analiza functionala si indicatia corecta a folosirii acestora.

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt restaurari ceramice foarte subtiri, cu un grad inalt de transluciditate si luciu Acestea imbraca de cele mai multe ori doar fata vizibila a dintilor.

Fatetele  sunt realizate in laborator dupa o analiza individuala estetica a dintilor pacientului. In cadrul acesteia se stabilesc corecturile necesare si designul viitorului zambet. Analiza se poate realiza computerizat, cu ajutorul unui soft numit Digital Smile Design. in acest fel exista posibilitatea previzualizarii rezultatului estetic al restaurarii din punct de vedere al formei si culorii, in armonie cu estetica faciala individuala.

Cand poti apela la tratamentul prin fatete dentare?

Fatetele dentare pot remedia cu succes aspectul estetic in umatoarele situatii :

  • fracturi sau defecte ale dintilor frontali de intindere limitata
  • inghesuiri dentare de mica amploare
  • modificari de culoare
  • modificari de forma
  • inchiderea unor spatii interdentare inestetice

Ce preparatii vor avea loc la nivelul dintilor ce vor fi acoperiti?

Preparatiile la nivelul smaltului ce va fi acoperit de fatete pot varia. Acestea  pot sa nu fie  deloc necesare realizandu-se doar conditionarea in vederea cimentarii. Cantitatea  maxima de reducere prin slefuire ajunge pana la 0,8 mm-1mm in functie de: axul de implantare al dintelui, restaurarile anterioare sau defectele carioase existente, existenta spatierilor interdentare sau nevoia de a masca o modificare de culoare.

In ce conditii poti deveni un pacient eligibil pentru fatete dentare?

Tratamentul prin fatetare poate deveni un esec in cazul in care pacientul nu indeplineste criteriile de eligibilitate. Medicul va lua in considerare in alegerea solutiei optime de tratament urmatoarele aspecte:

  • istoricul medical ( bolile generale sau tratamentele medicamentoase care cresc aciditatea in mediul bucal limiteaza indicatia acestui tratament),
  • starea de sanatate a gurii ( bolile gingivale active sau retractiile gingivale necesita o analiza atenta a prognosticului restaurarii),
  • cantitatea de smalt sanatoasa restanta la nivelul dintilor ce urmeaza a fi restaurati (cariile dentare sau restaurarile anterioare intinse pe mai mult de 50 % din suprafata contraindica acest tratament, scazand calitatea fixarii fatetelor)
  • raportul intre dintii ce urmeaza a fi restaurati si antagonistii lor in “muscatura”
  • gradul de malpozitie al dintilor (dinti foarte rotati sau inclinati)
  • identificarea unor parafunctii

In cazul in care prognosticul este nefavorabil pentru aplicarea fatetelor dentare, exista alternative in functie de obiectivul urmarit, oferite de albire, alinierea ortodontica sau coroane de acoperite integral ceramice , care vor oferi rezultatul estetic dorit armonizat cu functionalitatea articulatiei si muschilor in timpul vorbirii si masticatiei.